Bakgrunden till kalendern  Startsida

Jag hade flera syften med kalender projektet. Dels att få en fungerande kalender med alla svenska helgdagar, såväl de fasta som de rörliga och för det andra att lära mig " lite" om Visual Basic.

Det stora bolaget som börjar på M hade vid det här tillfället, vi skriver hösten 1998 en version av något som heter "Utkik" där det gick att lägga till - men inte ta bort "lokala helgdagar"! I den version (9.00.2814) för Win2K som jag använde 1998 saknades Alla helgons dag 1998!

Mina krav

Jag ville inte ha ett "super program" som kunde allt, men dock ha möjligheten att kunna göra små noteringar per dag. Precis som man gör i en kalender. Programmet skulle också kunna hantera svenska helgdagar och veckonummer enligt ISO standard.

I tidigare versioner sparades text i textfiler men usch vad krångligt och långsamt. Nu sker det i en liten databas.

Tillvägagångssätt

Kalendern är skriven i Visual Basic enligt metoden "Try and see what happens" och med enbart programmets hjälp som dokumentation.

Till stor hjälp har diskussionsgruppen "comp.lang.basic.visual.misc" varit. Tonen där är hela tiden mycket saklig och även om inte alla får svar på just sin fråga så finns det med största säkerhet ett tidigare svar på ett liknande problem. Jag har fått svar de flesta gångerna jag kört fast.

Dåvarande www.dejanews.com, numera en del av Google  är också en underbar tillgång för problemlösningar med alla samlade inlägg från diskussionsgrupper långt längre tillbaka än någon ISP har trådarna kvar på sina servrar .

Det första problemet, hur räkna ut när påsken infaller, löste sig på mindre än 1 timme genom personligt svar från en programmerare i USA. Sedan har det varit upp och ned.

"Lite" research kring databaser och SQL kommandon gjorde mig nästan gråhårig men voila, här finns nu en fungerande kalender där anteckningarna sparas i en databas. Eftersom det är en databas är den också sökbar. Med detta vill jag dock inte påstå att det inte går att söka i textfiler.

Håll till godo!